Gespreks­­­­groepen

Over leven met kanker

Bij ons kun je er over praten

Gespreksgroepen

Hoewel het soms misschien heel eenzaam voelt, ben je niet de enige die in jouw situatie zit. Dan kan het fijn zijn om je verhaal te delen en herkenning te vinden bij lotgenoten. Daarom kun je bij ‘kLEEF! deelnemen aan een gespreksgroep.

Ben je geïnteresseerd of wil je op de hoogte gehouden worden, neem dan contact met ons op via info@stichtingkleef.nl of telefonisch (055) 576 26 76. Bij ons binnenlopen kan natuurlijk ook: Vosselmanstraat 4 in Apeldoorn.

Op dit moment hebben wij de volgende groepen:

Gespreksgroep voor jonge mensen met kanker

Wat gebeurt er als je jong bent en je krijgt te horen dat je kanker hebt?
 Je eerste gedachte is misschien “dat kan helemaal niet, het is niet waar! Ik begin pas met mijn leven, heb nog zoveel plannen. Er komen veel vragen op je af over behandeling, keuzes die misschien gemaakt moeten worden. Maar ook over werk, eventuele kinderwens, relatie, zorgen over je jonge gezin. Hoe ga je om met reacties uit je directe omgeving. Daarover praten met mensen die weten waar het over gaat kan een enorme steun zijn.

Gespreksgroep voor nabestaanden van mensen die aan kanker zijn overleden

Voor rouw bestaat geen termijn. Helaas is de ervaring dat de omgeving en veel werkgevers na verloop van tijd de rouw genoeg vinden. Soms kan je zelf het gevoel krijgen dat u te lang rouwt. Of zijn je gevoelens zo intens dat je er geen raad mee weet. Het uitwisselen van gedachten en gevoelens hierover met mensen die ook een dierbare aan kanker verloren hebben kan verhelderend en heilzaam zijn. Je kan elkaar ontmoeten in een gespreksgroep voor nabestaanden. 

Gespreksgroep voor vrouwen met borstkanker

Borstkanker treft mensen van alle leeftijden, van jong tot oud. Het ziekteproces is voor iedereen verschillend. Het brengt van alles met zich mee. Dat hangt niet alleen af van de persoon. Het is ook de fase van het leven waarin je zit die een rol kan spelen. Heb je opgroeiende kinderen, een jong gezin, een drukke baan of staat je er alleen voor?

We hebben verschillende gespreksgroepen onder professionele begeleiding om met elkaar ervaringen uit te wisselen.

Gespreksgroep voor mensen met slokdarmkanker

Diagnose kanker verandert het leven. Het uitwisselen van ervaringen met anderen in een vergelijkbare situatie kunnen helpen om deze periode te komen. Bij ‘kLEEF! heb je de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten in een gespreksgroep voor mensen die slokdarmkanker hebben of hebben gehad. Onder begeleiding van onze professionele gesprekspartner sta je stil bij wat je allemaal is overkomen.

Gespreksgroep voor jonge mensen met een partner met kanker

Je hebt een gezin en je krijgt te horen dat je partner kanker heeft. Je wereld staat op zijn kop; er komt heel veel op je af. Je wilt er zijn voor je partner, maar je hebt zelf ook veel vragen. Hoe ga je om met de impact op je zelf, je werk, je vrienden? Wat bespreek je met de kinderen? Hoe ga je om met de spanning? Opeens sta je op de tweede plaats en gaat alle aandacht uit naar je “zieke” partner. En wie zorgt er voor jou?

Ervaringen delen met anderen die hetzelfde meemaken, kan een enorme steun zijn. Bij Stichting ‘kLEEF! hebben we ervaring met gespreksgroepen. Deze gespreksgroep is bedoeld voor jonge mensen met een partner die kanker heeft.

Gespreksgroep voor jonge moeders met kanker

Bij ons komt regelmatig de vraag binnen of er meer jonge moeders zijn met kanker. Mensen geven aan behoefte te hebben aan het uitwisselen van ervaringen.
Denk aan vragen over bijvoorbeeld het gezin, relatie, werk of emoties. Misschien heeft je ook de behoefte om anderen te ontmoeten die in dezelfde situatie zitten. Dan ben je meer dan welkom om onder professionele begeleiding met elkaar ervaringen uit te wisselen.

Gespreksgroep voor jonge mensen zonder kinderen

Je bent jong, je hebt geen kinderen en je krijgt te horen dat je kanker hebt. Hoe ga ik hiermee om? Wat betekent dit voor mij en mijn toekomst? Hoe vertel ik dit mijn omgeving of misschien wel toekomstige partner? Hoe ga ik om met angst, verdriet, boosheid?

Zeker als je jong bent kun je je eenzaam voelen in dit proces en behoefte hebben aan andere jonge mannen/vrouwen die hetzelfde meemaken. Het uitwisselen van elkaars verhalen en ervaringen kan enorme steun bieden in deze onzekere periode.

Gespreksgroep voor mannen met prostaatkanker
Soms al op jonge leeftijd (40+) krijgen mannen te horen dat ze uitgezaaide prostaatkanker hebben. De toekomst wordt onzeker, de behandelingen hebben enorm veel impact. Daarover praat je misschien niet graag in je eigen vriendenkring: te intiem, te persoonlijk.
In een groep mannen die heel goed weten wat er allemaal wel en niet meer mogelijk is kan het een opluchting zijn om erover te praten. Geen taboes, veel humor dat is de ervaring van de mannengroep bij Kleef.
Gespreksgroep voor mensen die hun broer of zus hebben verloren aan kanker

Het verlies van een broer of zus is het verlies wat het meest dichtbij komt. Vaak heeft dit gevolgen voor de rest van je leven. Toch wordt er maar weinig over gesproken of naar gevraagd. Moet je ook een broer of zus missen en heb je behoefte daarover met gelijkgestemden van gedachten te wisselen? Dat kan bij Stichting ‘kLEEF! Wij hebben ervaring met gespreksgroepen en in november (28 november om 15.00 uur) starten we een nieuwe groep.

Gespreksgroep voor mensen die niet meer beter worden

Niet meer beter worden, maar dankzij de medische wetenschap toch langer leven met uitgezaaide kanker dan gedacht of voorspeld. Hoe doe je dat? Hoe pak je de draad van het leven op als de toekomst zo onzeker is en het leven zo hectisch? Het uitwisselen van elkaars verhalen en ervaringen kan enorme steun bieden in deze onzekere periode.

Gespreksgroep voor mensen met melanoom
In ons huis komen ook gasten met het verzoek om een gesprek aan te gaan met iemand met een specifieke kankersoort, zoals bij voorbeeld uitgezaaide melanoom. In ons huis gaan we dan op zoek naar een geschikte gesprekspartner. Dat geldt voor diverse kankersoorten.
Gespreksgroep voor mensen met een hersentumor

Ben je niet meer diegene die je eerder was omdat er een hersentumor bij jou is geconstateerd? Merk je ook dat er zowel lichamelijk als psychisch veel is verandert? Dat de tumor een grote invloed heeft op het gezin, je werk en je dagelijkse leven? Het uitwisselen van elkaars verhalen en ervaringen kan enorme steun bieden.

Gespreksgroep voor mensen met acute leukemie
Gespreksgroep voor partners van mensen met kanker
Partners zijn en voelen zich soms een vergeten groep. Alle aandacht gaat uit naar degene die ziek is. Als partner doe je je best, maar daar red je het niet altijd mee. Karakterverandering, gebrek aan energie bij je partner maakt soms dat je je maatje kwijt bent. Dat uitspreken is moeilijk, vooral in je eigen omgeving.
Met lotgenoten kun je je zorgen en verdriet delen, maar ook je frustraties en eventuele boosheid.

Hieronder onze (professionele) gesprekspartners

Tineke

Tineke

Tineke studeerde af als maatschappelijk werker aan de Sociale Academie de Nijenburgh te Culemborg, met als specialisatie medisch maatschappelijk werk. Later nog gevolgd door eenleergang medisch maatschappelijk werk aan de Hogeschool Arnhem/Nijmegen. Op latere leeftijd heeft zij ook nog HBO Theologie, studierichting Geestelijke Verzorging, afgerond aan Fontys Hogeschool. Zij is in diverse functies in de gezondheidszorg werkzaam geweest. Onder andere als coördinator van een buddyproject voor mensen met Aids en coördinator in het hospice in Zutphen. Ook heeft ze diverse lotgenotengroepen begeleid o.a.v oor mensen met een CVA en rouwverwerking voor nabestaanden.

Aletta

Aletta

Aletta studeerde orthopedagogiek aan het seminarie voor Orthopedagogiek in Utrecht en is werkzaam geweest in het MBO onderwijs als docent en begeleider van studenten in hun persoonlijke en beroepsmatige ontwikkeling. Ook gaf zij training op het gebied van communicatie aan onderwijs teams en is zij betrokken geweest bij Passend Onderwijs ten behoeve van studenten met een beperking. 

Zij is met pensioen en sinds januari 2023 werkzaam bij Stichting ‘kLEEF!

Nelleke

Nelleke

Nelleke heeft 20 jaar als huisarts in Apeldoorn gewerkt, is systeemtherapeut en heeft ruime ervaring in de psychiatrie. Daar begeleide ze als systeemtherapeut mensen met  relatieproblemen en seksuele problemen.

Tiny

Tiny

Tiny heeft zowel in de algemene als de geestelijke gezondheidszorg gewerkt als verpleegkundige. De laatste 20 jaar als sociotherapeut binnen een afdeling voor klinische psychotherapie. Hier begeleidde ze met name groepsgesprekken. Ze heeft daar de betekenisvolle meerwaarde leren kennen van het delen van wat je bezighoudt met anderen in een groep.

Jet

Jet

Jet heeft de opleiding tot geestelijk verzorger afgerond aan de Fontys Hogeschool in Utrecht. Ze heeft ervaring met het begeleiden van groepsgesprekken met gedetineerden in het gevangeniswezen.