Gasten over ‘kLEEF!

Het verhaal van Eugénie

 

Mijn naam is Eugénie Weyn, getrouwd, moeder van drie volwassen zonen met alle drie een partner, en oma van een kleindochter van 3 jaar.

In 2021, ik was toen 62 jaar, is bij mij slokdarmkanker geconstateerd. Na bestralingen en chemokuren ben ik geopereerd en leef ik nu met een buismaag.

Na de operatie was het zoeken om weer een redelijk normaal leven op te bouwen. Omdat ik nu een buismaag heb, slaap ik halfzittend, bukken kan ik wel maar liever niet omdat alles ophoog komt. Ik kan geen grote porties eten en regelmatig blijkt dat het eten niet goed valt waardoor ik moet overgeven of een dumping krijg. Gelukkig worden de periodes tussen deze ongemakken wel steeds langer maar het overvalt mij altijd weer, en soms niet op de plek waar ik dan het liefst wil zijn… en dat is thuis.

Vanuit mijn werk (verpleegkundige) heb ik regelmatig cliënten aangeraden om naar ‘kLEEF! te gaan, maar als je er zelf voor staat is dat wel even anders. Het heeft bij mij 9 maanden! geduurd voordat ik de stap durfde te zetten, maar ik heb er geen seconde spijt van. Natuurlijk is het niet altijd rozengeur en maneschijn maar het warme bad waarin je terecht komt, de samenhorigheid en dat iedereen je accepteert zoals je bent en je voelt, is echt heel fijn. Ik heb gekozen voor de yogagroep omdat mijn hoofd te vol zat en daarnaast voor een praatgroep met medemensen die deze operatie ook hebben ondergaan.

Met alle ongemakken kijk ik vooruit en zeg ik altijd maar weer…. ’kLEEF nog!

Het verhaal van Cathrien

In het inloophuis ‘kLEEF krijgt Cathrien geregeld een ontspanningsmassage. Dan staat haar hoofd even stil en ervaart ze rust.