Mijn naam is Jeannet Ramaker en ben werkzaam binnen Gelre Ziekenhuizen als gespecialiseerd verpleegkundige oncologie/mamma care.
Nu alweer ruim 10 jaar geleden ben ik binnen het inloophuis van stichting ‘kLEEF! gestart met het spreekuur voor vrouwen en mannen met borstkanker. Tijdens dit spreekuur kunnen de gasten bij mij terecht met vragen, ervaringen en onduidelijkheden over hoe te leven met of na borstkanker.

De samenwerking
Om wat te kunnen betekenen voor deze mensen als groep organiseren geestelijk begeleider Helene Enthoven en ikzelf ongeveer vier keer per jaar een ontmoetingsmiddag voor vrouwen met borstkanker.
Tijdens deze bijeenkomsten is er gelegenheid tot vragen stellen over onderwerpen die direct te maken hebben met borstkanker en de gevolgen daarvan, zoals kanker en je zelfbeeld, angst voor terugkeer of het verloop van de ziekte, bijwerkingen van de anti hormonale therapie en verandering in je relatie.
Regelmatig wordt er een gastspreker uitgenodigd om over een specifiek onderwerp wat te vertellen. Je kunt dan denken aan onderwerpen als lymfoedeem, borstprothese of gezonde voeding. Elkaar ontmoeten en ervaren dat je niet de enige bent is een belangrijk doel van deze middagen. Soms hebben mensen de behoefte om wat dieper op de materie in te gaan en meer samen uit te wisselen. Dan is er bij Stichting ‘kLEEF! de mogelijkheid voor een gespreksgroep onder de professionele leiding van een ‘kLEEF! medewerker. Soms hebben mensen specifieke wensen zoals in gesprek gaan met iemand van gelijke leeftijd en dezelfde fase van het proces. Dan gaan wij op zoek en meestal lukt het om deze mensen samen te brengen.