Voor het inloophuis van ‘kLEEF, van links naar rechts:
Annemieke Simonis (directeur) en de vrijwillig medewerkers José de Jong, Paul Bosman, Clara Oortwijn, en Pierre-Marcèl Schouten.
Bij ‘kLEEF kunnen mensen met kanker altijd terecht, er zijn geen wachtlijsten
(Arnold Zweers)
Dat steeds meer mensen krijgen kanker, merken ze bij ‘kLEEF volop. Het inloophuis mensen met kanker en hun naasten in hartje Apeldoorn bestaat in oktober twintig jaar. Meer dan ooit is er grote behoefte aan het werk van ‘kLEEF – opvang en begeleiding van mensen met kanker – tijdens en na hun behandeling.
Het aantal activiteiten dat de bezoekers wordt aangeboden is groot en in de loop der jaren sterk gegroeid, en ook aangepast aan de wensen van de gasten. Ik praat met directeur Annemieke Simonis en vier ‘kLEEF-vrijwilligers van het eerste uur. Zij waren niet de allereersten. Initiatiefnemers waren Bea Jongkoen en de – inmiddels overleden – huisarts Hans Kemeling.
Aanleiding van het initiatief was indertijd het ontbreken van opvang van kankerpatiënten na een ziekenhuisopname en een operatie en/of chemokuur. Uit een enquête bleek dat daar juist sterke behoefte aan was, want mensen voelden zich min of meer aan hun lot overgelaten.
Roparun
Daarom werd op 28 januari 2003 de stichting ‘kLEEF opgericht. Kemeling was de eerste voorzitter. Het was pionieren die eerste tijd. Het gebouw waar men een jaar na de oprichting onderdak kreeg bevond zich op de hoek Regentesselaan/Koninginnelaan. Het centrum kreeg de naam Roparunhuis Auke van der Veen. Het eerste vanwege de stichting die tijdens een jaarlijkse estafette-run van Rotterdam naar Parijs geld inzamelde en daarmee het huidige ‘kLEEF-pand kon kopen: de voormalige villa op de hoek van de Loolaan en de Hoofdstraat. Het vroegere GGD-pand dat onderhand vrijwel elke Apeldoorn wel kent.
Oud-Komart—directeur/eigenaar Auke van der Veen stelde zich het eerste jaar garantie en is nog steeds hoofdsponsor van ‘kLEEF. Vandaar dat ook zijn naam aan het initiatief werd verbonden. De villa werd in 2006 betrokken. Een jaar later werd Annemieke Simonis directeur van ‘kLEEF. Er zijn verder een coördinator en een secretariaatsmedewerker. Voor de rest wordt er gewerkt met negentig vrijwilligers.
Clara Oortwijn bijvoorbeeld, zij was gastvrouw van het eerste uur, maar in de loop der jaren heeft ze diverse andere soorten werk voor het inloophuis gedaan.
Paul Bosman was vanaf de oprichting in 2003 tot 2019 bestuurslid waarvan de laatste twaalf jaar voorzitter. Nu houdt hij zich onder andere bezig met inkomstenwerving en andere voorkomende werkzaamheden. De man van José de Jong zat in het oprichtingsbestuur. Zodoende is zij er ook bij gekomen. Ze was maar liefst twintig jaar gastvrouw, dus eigenlijk van meet af aan. Nu is ze wandelcoach.
Pierre Marcèl Schouten werd in 2003 op een buurtbarbecue benaderd door Hans Kemeling met de vraag of hij iets voor ‘kLEEF wilde gaan betekenen. Hij is nog altijd gastheer en werkt ook mee aan diverse activiteiten.
Luisterend oor
De grote behoefte waarin ‘kLEEF voorziet is volgens hem: een luisterend oor bieden, lotgenotencontact, het uitwisselen van ervaringen, het grote aanbod aan activiteiten. Zo wordt er met een groep gekookt, is er yoga, schilderen, mindfulness, bewegen, wandelen, meerdere koren, creatieve work shops, fotografie en muziek workshops.
‘kLEEF heeft ook professionele vrijwilligers met een bepaalde expertise die adviezen kunnen verstrekken op bijv. financieel gebied, er is een oud notaris, een diëtist, adviseurs voor werk en re-integratie en een achttal professionele gesprekspartners. Er zijn maar liefst vijftien verschillende gespreksgroepen waar mensen met elkaar over hun zorgen, verdriet, verwachtingen en ervaringen kunnen praten.
Allemaal vrijwilligers, ‘maar,’ zegt Paul Bosman, ‘al heel gauw merkten we dat we een professionele directeur nodig hadden om alles in goede banen te leiden.’ Dat werd – nu alweer 17 jaar geleden – Annemieke Simonis. En zij bleef. Waar bij andere organisaties en bedrijven de directiestoel tegenwoordig vaak een duiventil is, zocht Simonis haar heil niet elders. ‘Het werk bij ‘KLEEF is zo veelzijdig, er is zoveel te doen met zulke fijne mensen, daar kan geen andere baan tegenop, mijn hart ligt bij ‘kLEEF,’ legt ze uit.
De cijfers spreken voor zich. Momenteel krijgt in Nederland 54 procent van de mannen en 46 procent van de vrouw ooit in zijn/haar leven kanker. Die aantallen groeien. En, zegt Annemieke, ‘niet alleen door de vergrijzing. We krijgen hier bij ‘kLEEF steeds meer jonge mensen binnen. Die hebben, omdat ze in de bloei van hun leven staan (jonge gezinnen met kinderen, werk, een druk bestaan) hun eigen problemen. Die zijn anders dan bij 65-plussers.’
Het langjarig bestaan van ‘kLEEF en de centrale, zichtbare ligging midden in de stad leidt er ook toe dat alsmaar meer mensen hun weg naar het huis weten te vinden. ‘Mond tot mond reclame doet eveneens zijn werk,’ weet Simonis, ‘mensen die hun verhalen aan anderen vertellen.’
Prostaatkanker
‘Het is wel belangrijk,’ aldus Paul Bosman, ‘dat je oog hebt voor de wensen en behoeftes van mensen, die veranderen en daar moet je op inspelen.’ Zo bleek er vraag te zijn naar een gespreksgroep voor – jongere – mannen met uitgezaaide prostaatkanker.
Wat ook helpt is de bekendheid van ‘kLEEF in de zorgketens. Het ziekenhuis, de huisartsen en fysiotherapeuten die mensen met kanker de weg naar het inloophuis wijzen. ‘In de wereld van de professionals heeft men vertrouwen in ons.’
Om nog een cijfermatige indruk van de behoefte aan ‘kLEEF te geven: jaarlijks hebben we zo’n 5.000 bezoeken van gasten in het inloophuis en elk jaar zijn er weer 250 ‘nieuwe’ mensen die de stap over de drempel wagen. Vooral na de coronajaren – toen het ‘huis’ op een laag pitje stond en met de bekende beperkingen doordraaide – is het bezoek flink toegenomen. Inmiddels zijn er circa negentig inloophuizen in Nederland. ‘kLEEF hoort bij de grotere, ook met een regionale functie.
Geen collectanten
Opmerkelijk: ‘kLEEF bestaat al die twintig jaar vooral dankzij giften en donaties. En sponsoring in natura (bloemen, onderhoud brandblusapparatuur). Huis aan huis collectes zijn er niet meer, onder andere omdat er geen collectanten zijn te vinden. De walking diners zijn in de corona-tijd gestopt. En niet hervat vanwege de moeilijke tijden waarin veel horeca-exploitanten kwamen te zitten.
Tot de nieuwe inkomstenbronnen behoren onder andere de Club van Honderd (sponsors die jaarlijks minstens honderd euro geven), de ‘kLEEF-kalender en de ‘KLEEF-Run, een hardloopwedstrijd (en wandeling) samen met atletiekvereniging AV’34 .
Elk jaar is het weer een gepuzzel voor Annemieke Simonis en haar bestuur om de financiële eindjes aan elkaar te knopen en de begroting van circa twee ton sluitend te krijgen.
Er zijn nog altijd bijdragen van de stichting Roparun. Van de gemeente Apeldoorn ontvangt ‘kLEEF jaarlijks een subsidie van twintig mille.
Dankbaar
Werken bij ‘kLEEF is erg dankbaar, vinden Clara Oortwijn en Pierre- Marcèl Schouten. ‘Het is toch heel bijzonder dan iemand die jou niet kent, je een heel persoonlijk verhaal vertelt en je in vertrouwen neemt.’
Annemieke Simonis: ‘In de professionele zorg – het ziekenhuis, de huisartsen – is men ontzettend druk. Maar wij hier bij ‘kLEEF nemen alle tijd voor de mensen die door kanker grote zorgen en verdriet hebben. Wachtlijsten kennen we niet. Ze kunnen hier altijd terecht en voelen zich welkom en geborgen.’
HOE WORDT HET GEVIERD?
In de maand oktober wordt het lustrum van ‘kLEEF gevierd:
– Op 3 oktober zijn alle vrijwilligers van ‘kLEEF! uitgenodigd door de HANOS in Zwolle. Hen wacht een mooie avond vol culinaire verrassingen . Deze avond wordt ons aangeboden door Ria en Jan van der Horst. (Heel veel dank daarvoor!).
-Op 6 oktober is er een sponsoractie. De mensen worden ontvangen met koffie en taart. Vervolgens organiseren wij een nostalgische wandeling langs de gebouwen waarin ‘ ‘kLEEF voorheen gehuisvest is geweest, onder leiding van het Gidsen collectief Apeldoorn. Aansluitend serveert de keuken commissie van ‘kLEEF! een heerlijke lunch voor de deelnemers.
-Op 12 oktober open huis van 10 tot 13 uur in het Inloophuis aan de Vosselmanstraat 4, waar iedereen van harte welkom is om ons huis eens te bekijken en te horen wat we allemaal doen voor onze gasten.
-Op 19 oktober is er een Kunst Verkoop Tenstoonstelling, waar kunst werken verkocht worden die door de gasten van ‘kLEEF in de loop der jaren, in de schilder groepen zijn gemaakt, van 13.30 tot 17 uur.
Voor meer informatie over onze Lustrum maand en de sponsor acties verwijzen we u naar onze website: www.stichtingkleef.nl